Utdanning.net
Matte med teskje
  Forsiden |  Skoler |  Arkivet |  Skolenytt |  Om hjelperen |  Annonser |  Samarbeidspartnere -->  Skoleveven

SKOLENYTT, UKE 45 (5. november - 11. november, 2001)

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt

Foreldre trakasserte og truet lærere
Foreldrene ville at jenta på Grim skole i Kristiansand skulle ha toppkarakterer. Gjennom det siste året har de både trakassert og truet flere lærere gjennom telefonsamtaler og brev fordi de ikke har vært fornøyd med karakterene til jenta si. Rektor ved skolen vurderer politianmeldelse hvis foreldrene nå ikke vil ta til fornuften og lære å oppføre seg.
[Fædrelandsvennen 10. november]

Skoleelever blir bortført
I Nord-Burundi ble mellom 250 og 300 elever bortført av opprørere som satte fyr på skolen. For få dager siden ble 80 skolebarn kidnappet fra en annen skole. Trolig vil opprørerne rekruttere barna som soldater.
[Aftenposten 9. november]

Mer penger til utdannings- og forskningsdepartementet
Utdannings- og forskningsdepartementet er det departementet som kommer best ut av Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett med en økning på over 1,9 milliarder kroner.
[Aftenposten 9. november]

Elvene er sveket!
Elevorganisasjonen mener at forslaget til statsbudsjett er et svik mot elevene. Skolebokordningen er foreslått avsluttet, uten noen som helst slags kompensasjon i form av økte bokstipend. Stipendandelen generelt er heller ikke foreslått økt.
[Aftenposten 9. november]

Men Clemet har god samvittighet
Utdanningsminister Kristin Clemet har ikke dårlig samvittighet for ikke å ha økt stipendandelen, og mener at regjeringen ikke bryter noen løfter.
[Aftenposten 9. november]

Skole tabbet seg ut
Volda videregående skole delte ut skolehåndbøker til elevene, hvor alle elevenes personnummer stod på trykk. Rektor legger seg flat!
[VG 9. november]

Oslos nye skolebyråd lover større frihet
Kjell Veivåg (Venstre) er Oslos nye skolebyråd, som tar over etter Trine Skei Grande. Han vil gi større frihet til den enkelte skole, og håper på en skole med stadig større selvstyre.
[Aftenposten 8. november]

Forsøksordning i KRL-faget i Oslo
I en ny forsøksordning i Oslo, skal KRL-faget deles i to; en felles del, og en del hvor elevene kan velge hvilken religion de vil lære om. Skolen skal stå for undervisningen i kristendom, mens muslimer og andre selv må ordne seg med undervisning.
[Aftenposten 8. november]

Ikke bare Clemet vil sparke dårlige lærere
Clemet vekket storm da hun helt i starten av sin ministerperiode gikk ut i media og sa at hun ville sparke dårlige lærere. Senere måtte hun moderere seg. Men i en meningsmåling Sentio/Norsk Statistikk har gjort for Nationen, får hun imidlertid støtte av 67 prosent av de spurte i at dårlige lærere bør sparkes.
[Aftenposten 8. november]

Ingen økning i stipendandelen
Regjeringen har sagt at stipendandelen skal øke til 40 prosent - i løpet av 4 år. Derfor lar de den inntil videre ligge på 30 prosent som før. Men de går bort fra tidligere utdanningsminister Giskes forslag om ikke å gi stipend før etter at eksamen er avlagt.
[Aftenposten 6. november]

Elverum kommune har snytt elever for skolehelsetjeneste i årevis
Ved Elvis (Elverum videregående skole) har kommunen i 6 år latt være å gi elevene den helsetjenesten de har krav på. Først når Helsetilsynet truet med pålegg, ville kommunen betale for dette!
[Aftenposten 6. november]

Hevder ACE-skolene bryter likestillingsloven
Likestillingsombudet har skrevet en rapport, og konkluderer med at de skolene som bruker ACE-hjelpemidler, bryter med likestillingsloven.
[Fædrelandsvennen 6. november]

Vil ha mer åpenhet om spesialundervisning
Han har i flere år jobbet med spesialelever i Kristiansand, og nå vil han at det skal bli mer åpenhet om spesialundervisningen. Slik det er nå, skaper det bare mobbing fordi de andre elevene ikke vet hva spesialundervisningen går ut på.
[Fædrelandsvennen 6. november]

Voldsspiralen kan snus!
Gran skole i Oslo er et godt eksempel på at en voldsspiral kan snus. Etter en rekke voldsepisoder i 1997, ble det satt i gang et 3-årig prosjekt, og de ansatte ved skolen synes situasjonen før og nå er som natt og dag.
[Stavanger Aftenblad 6. november]

Satser på en mer liberal privatskolepraksis
Glørstad private skole i Trondheim fikk avslag fra Giske om å etablere seg. Nå håper initiativtakeren bak skolen at den nye regjeringen er mer liberal enn den forrige, og at en ny søknad om å starte den kristne privatskolen vil bli godkjent.
[Adresseavisen 6. november]

Fotballelever føler seg lurt
To måneder etter at de startet på Tromsdalen videregående skole, som de valgte fordi de kunne kombinere allmennfag med fotball i 3 år, truer fylket med å legge ned denne linjen. De føler seg lurt, og skulle ønske de heller hadde valgt skolens ordinære idrettslinjetilbud.
[Nordlys 6. november]

Narko i skolegården
Elever hevder at salg og bruk av narkotika i den videregående skolen er vanlig, og at mange gjør sine første narkotika-erfaringer nettopp der.
[Bergens Tidende 6. november]

Skolenor - vikarbyrå for lærere
Skolenor er et vikarbyrå som satser på å leie ut lærervikarer til skolene. De har 75 lærere i listene sine, men foreløpig har de bare klart å leie ut 5 lærere til 2 forskjellige skoler.
[Dagsavisen 6. november]

Clemet: Mer kunnskap inn i hodene!
Utdanningsminister Kristin Clemet tror ikke det vil bli noen stor privatiseringsboom i den norske skolen. Hun mener at det viktigste vil bli å få mer kunnskap inn i elevenes hoder.
[Dagsavisen 6. november]

Privatskole betaler ikke bøter - kan bli stengt!
Regnbuen privatskole i Lørenskog, en såkalt ACE-skole, skylder nå kommunen 400 000 kroner i bot, siden de ikke har tilfredsstillende skolegård, og må krysse en utrykningsvei for å komme til skogen som de ofte leker i i friminuttene.
[Vårt Land 5. november]

Må levere vgs-søknad på nettet!
Fra neste skoleår må alle som skal gå på videregående skole i i Akershus, Telemark eller Rogaland søke via Internett. Fra skoleåret 02/03 gjelder dette hele landet. De som skal søke, må derfor finne et sted med Internett-tilgang.
[Aftenposten 5. november]

Regjeringen uenig seg imellom om nynorsk
Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke enig med utdanningsminister Kristen Clemet som er positiv til forsøk med fritak fra skriftlig sidemål i skolen. Svarstad Haugland er derimot enig med tidligere utdanningsminister Trond Giske som avslo søknader om slike fritaksforsøk.
[Aftenposten 5. november]

Afghanistanske flyktninger på skole for første gang
I en flyktningleir i Pakistan er det kamp om å få plass i klasserommet. Av dem som er så heldige å få plass, har mange ingen eller lite skolegang fra før. Tavle og kritt er alt som er av hjelpemidler i en klasse på over 60 elever.
[Dagbladet 5. november]

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt
© Skolehjelperen 2000-2006
Oppdatert 26. juni 2004 av post@skole.no

Skoler

Grunnskoler
Videregående
Folkehøgskoler
Høgskoler
Universiteter
Internasjonale
 

Skolefag

Stiler
Norsk
Natur og Miljø/Naturfag
Fysikk/Kjemi/Biologi
Matematikk
Engelsk
Tysk/Fransk/Andre språk
Samfunnsfag
Historie
Geografi
Religion/KRL
Gym/Kroppsøving
Heimkunnskap
Kunst og Håndverk
Musikk
Helse og Sosial
Diverse
 

Lenker

Mobbing
Skoler/Utdanning
Andre skolesider
Tidsskrift
Organisasjoner/Politikk
Læreplaner
Læremidler
Undervisningsopplegg
Spesialundervisning
Programvare
Hybler/Diverse
Mest for lærere
blyant