SKOLENYTT, UKE 41 (8. oktober - 14. oktober, 2001)

Stygg skrift uten PC
En norsklærer mener at skoleelever skriver stadig styggere, og at de omtrent er ute av stand til å skrive noe som helst hvis strømmen til PC-en går.
[Adresseavisen 13. oktober]

Høyere lønn og mer undervisning
Undervisningsminister Giske har nå sammen med lærerorganisasjonen lagt fram siste del av den såkalte lærerlønnspakken. Lærerlønnen øker med 3 lønnstrinn (omlag 15 000 kroner) fra neste år, men til gjengjeld må lærerne undervise 4% mer, noe som tilsvarer omlag en undervisningstime per uke.
[VG 14. oktober]

SAS: Ser forskjell på faglig ekskursjon og heisatur
I går ble det meldt om biologiklassen med 12 voksne elever som ikke fikk lov å dra med DFDS Seaways' danskebåt, med mindre de kunne stille med minst 6 enda voksnere personer som kunne passe på dem. (Skolehjelperen lurer på hvem som da skulle passe på disse 6 voksne; 3 kjempevoksne?) Men nå har SAS tilbydd seg å fly elevene fram og tilbake til København, og det for en billigere penge enn danskebåten.
[Aftenposten 14. oktober]

Danskebåten: Organisert faglig klassetur = heisatur!
12 biologielever i følge med deres lektor blir nektet å bruke danskebåten (DFDS Seaways) på en faglig ekskursjon til akvariet i København. Selv om de er myndige og lektoren har garantert for elevenes oppførsel, betrakter båtselskapet dette som en heisatur, og nekter dem turen med mindre de har med seg minst 6 voksne til å passe på. Andre båtselskap følger samme praksis. Fergeselskapet nekter å gjøre unntak fra sin egen stivbente regel.
[Aftenposten 13. oktober]

Skolebrann - Sotra vidaregående
Det brant på Sotra vidaregående skule torsdag kveld. Det var ikke hovedbygningen som ble rammet, men et bygg som rommet over 100 elever. Disse må skaffes nytt tilholdssted innen mandag når høstferien er over.
[Bergens Tidende 12. oktober]

Skolebrannen kan være påsatt
Politiet utelukker ikke at brannen på Sotra vidaregående skule kan være påsatt. Flere vitner er avhørt etter brannen som kostet 10 skoleklasser undervisningslokalene. Verdier for mer enn 10 millioner kroner gikk tapt i brannen.
[Bergens Tidende 12. oktober]

25 000 kroner i bot til skoleelev
En 16-årig skoleelev og tagger har fått en bot på 25 000 kroner. Blant annet hadde andre elever tagget over hans egne tagginger, og dermed oppsøkte han disse elevene på skolen og truet til seg penger som "erstatning" for ødelagte tagginger.

SV: For lite til skolen!
SV-leder Kristin Halvorsen mener at det er satt av alt for lite til skolen i det siste statsbudsjettforslaget.

Høyere stipendandel
Utdanningsstøtten fra Statens Lånekasse skal øke til 80 000 kroner i året, og økningen på omlag 1000 kroner i måneden kommer på stipenddelen. Det er også mulig å tjene mer enn tidligere uten å miste utdanningsstøtte.

Endelig gratis leirskoler
Det legges nå opp til at det ikke skal være egenandeler på leirskole fra og med høsten 2002.
[VG 11. oktober]

Rosten barneskole legges ned
Det går mot at Rosten barneskole i Trondheim med 37 klasser og 50 lærere blir lagt ned. Kommunen vil endre skolestrukturen for å spare penger.
[Adresseavisen 11. oktober]

Gratis bøker på vgs fra 2003
I forslaget til statsbudsjett går det fram at skolebøkene på videregående skoler skal være gratis fra høsten 2003.
[Vårt Land 11. oktober]

Er skoleløftene fra Høyre forsvunnet?
Høyre gikk hardt ut i valgkampen, blant annet med store løfter om en bedre skole. Etter regjeringsforhandlingene kan det tyde på at de løftene ikke var verdt mer enn valgflesket de ble stekt sammen med! VG har funnet ut at bare 7 av 13 skoleløfter er innfridd.
[VG 10. oktober]

Rektorer er rådløse overfor udugelige lærere!
Det viser seg at omlag 2 av 3 skoleledere ikke har tenkt gjennom hvordan de skal takle en situasjon med en lærer som ikke fungerer i jobben.
[Dagsavisen 9. oktober]

Foreldre tør ikke si fra til læreren
Omlag 12 prosent av foreldrene tør ikke si fra til læreren hvis de tror noe er galt på skolen, for da er de redde for at barna deres får svi!
[Dagsavisen 9. oktober]

Prosjekt "Klasserom 2002"
Et prosjekt som kalles "Klasserom 2002" er en undervisningsmetode som skal gi bedre læringsvilkår og mer trivsel i skolen. I Skien er 150 klasser med på prosjektet.
[Telemarksavisa 8. oktober]