Utdanning.net
Matte med teskje
  Forsiden |  Skoler |  Arkivet |  Skolenytt |  Om hjelperen |  Annonser |  Samarbeidspartnere -->  Skoleveven

SKOLENYTT, UKE 35 (27. august - 2. september, 2001)

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt

Får hvite barn lære mest?
En enkel test som er gjort på to ulike skoleklasser, underbygger det noen hevder og har hevdet i årevis; nemlig at hvite barn får en bedre opplæring enn fargede, selv om de er født og oppvokst i Norge.
[Aftenposten 1. september]

Skal en grunnskole kunne gå konkurs?
En del av Høyres opplegg for en bedre skole, går blant annet ut på at elever skal kunne velge skole, og at pengene skal følge elevene. En skole med dårlig kvalitet vil derfor risikere å ha få elever, og dermed for lite penger til å dekke opp utgiftene.
[Fædrelandsvennen 1. september]

Bryter fylkeskommunen loven?
Lærerforbundet hevder at Sør-Trøndelag fylkeskommune bryter loven ved ikke å gi lovpålagt undervisning. Det er nemlig flere halvfulle klasser ved de videregående skolene, og for å få økonomien til å gå rundt, må elevene i disse klassene studere flere timer i uka uten lærer tilstede.
[Adresseavisen 1. september]

NHO vil ha friskoler etter svensk mønster
NHO vil liberalisere privatskoleloven, slik at friskoler kan opprettes etter samme mønster som i Sverige. Nabolandet vårt har i dag 600 friskoler. Til sammenligning har Norge for tiden drøye 70 privatskoler på grunnskolenivå. Anders Folkestad i Lærerforbundet advarer mot NHOs ønske.
[Vårt Land 31. august]

Streik i Stavangers videregående skoler
Fredag streiket tilsammen 400 lærere i de videregående skolene i Stavanger i to timer. Dette ble gjort som en politisk markering mot undervisningsministerens tidligere valgflesk som ikke er blitt fulgt opp.
[Stavanger Aftenblad 31. august]

Undervisning i dusjen
På Klepp ungdomsskole er svømmebassenget omgjort til klasserom, og dusjene fungerer som grupperom. Fleip? Nei! Svømmebassenget var ute av drift fra tidligere, og da ett av klasserommene måtte stenge (vannlekkasjer og sopp), ble det tidligere svømmebassenget tatt i bruk som en nødløsning.
[Stavanger Aftenblad 31. august]

Lei av Arbeiderpartiets "snikbesøk" på Oslo-skolene
Skolebyråden i Oslo er lei av at Arbeiderpartiet flere ganger har besøkt skoler i Oslo uten at hun har fått beskjed. Hun har fått nok av at skolene brukes som valgkamparena for Ap med fullt presseoppbud, jublende skolebarn og fete valgløfter.
[Aftenposten 31. august]

Giske vil ha flere læremidler på nett
Neste år er det satt av nye 100 millioner til læremidler for elever i vgs. Giske vil bruke mesteparten av disse pengene til å utvikle nettløsninger. Ikke alle er like begeistret for dette. Noen mener at det vil bli et dårligere pensumtilbud. Forlagene vil tjene mindre penger på minsket boksalg.
[Adresseavisen 30. august]

Redd for skoletoalettet - blir sengevætere!
Helsesøstera ved Borge skole i Telemark har slått alarm om elendige og ekle toalettforhold ved skolen. Hun sier elever ikke tør å bruke dem, og at dette medfører at noen blir sengevætere.
[Telemarksavisa 30. august]

Udugelige lærere for en milliard kroner!
Utdanningsdirektøren i Vest-Agder vil ha en milliard kroner for å omskolere udugelige lærere. Skolehjelperens kommentar er at han da har glemt å be om 10 ekstra milliarder (tallet er tatt ut fra luften) i økt lærerlønn, slik at han i alle fall kan ha et lite håp om at gode og kompetente personer vil velge skolen som sin nye arbeidsplass. Noen må jo ta over etter de lærerne han vil fjerne!
[Fædrelandsvennen 30. august]

Venstre om utdanning
Odd Einar Dørum, Venstres utdannings- og forskningspolitiske talsmann, har skrevet en artikkel i Dagbladet om Venstres visjoner for skolen.
[Dagbladet 30. august]

Klemming forbudt på Fredrikstad-skole!
På Gudeberg skole i Fredrikstad har elevene fått beskjed om ikke å klemme hverandre. Grunnen er at skolen nå har vært plaget med svært motstandsdyktige hodelus i over et halvt år.
[Aftenposten 30. august]

SV og Høyre mest fram, Ap og FrP mest tilbake
De foreløpige resultatene av skolevalgene viser at SV og Høyre går mest fram, mens det er Ap og FrP som er de største taperne. Det Politiske Parti, et nystartet parti som er frontet av komikere, har fått over 6 prosent av stemmene så langt.
[VG 29. august]

"Du får ikke drømmejobben om du heter Ali"
En leder i Aftenposten tar for seg fenomenet at mange flerkulturelle ungdommer dropper videregående utdanning fordi de ikke tror det vil hjelpe dem i å få noen god jobb.
[Aftenposten 29. august]

Flest skoletimer i Venstre- og Høyrestyrte kommuner
Det viser seg at kommuner som er styrt av Venstre eller Høyre jevnt over tilbyr "mer" undervisning enn i andre kommuner. Denne ekstra undrevisninger er enten i form av flere timer på timeplanen, eller flere lærere i hver klasse.
[Aftenposten 29. august]

Mattekrisen: Ingen bedring i sikte!
Det viser seg at bare 100 av 3000 sisteårs lærerstudenter velger å fordype seg i matte i år. Dette er krise for mattefaget! Hvordan skal norske elever lære seg matte, teknologiens basisfag, hvis det ikke finnes mattelærere som virkelig forstår faget, slik at de er i stand til å motivere elevene i faget?
[Aftenposten 29. august]

Høyre-kommunen Trondheim: Skoler forfaller!
I Trondheim er det ikke alle som forstår at Høyre tør å kalle seg for et skoleparti. Flere skoler i kommunen er i en svært kritikkverdig stand, og en skole er til og med stengt på grunn av sopp og asbest.
[VG 29. august]

Innrømmer overgrep
En sex-siktet lærer fra Buskerud har nå innrømmet å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig elev.
[VG 29. august]

Reklame i lærebøkene?
I NRKs valgduell i kveld, er det skole og undervisning som er temaet. Trolig vil gratis skolebøker, og hvordan dette skal skje, være ett av temaene.
[VG 29. august]

Vidar Kleppe angrep elev som begynte å gråte!
Under en skoledebatt på Lista videregående skole, fikk ei jente som ikke var enig i Kleppes uttalelse om kriminelle innvandrere, et så skarpt svar tilbake at hun begynte å gråte. Kleppe skal ha anklaget henne om å tenke mer på innvandrere enn på narkomane nordmenn. Kleppe nektet i etterkant å beklage det skarpe svaret. Skolehjelperen mener at drevne politikere bør besinne seg mot uerfarne elevdebattanter.
[Nettavisen 29. august]

Forsker advarer mot ugjennomtenkte fleksitidsordninger
En forsker som er en av initiativtakerne for fleksitid for elevene i skolen, advarer mot ugjennomtenkt bruk av denne ordningen. Han mener at det da fort kan bli en jippo.
[Adresseavisen 29. august]

Minoritetselever får ikke rettmessig opplæring
Norsk Lærerlag slår alarm om at minoritetselever er i ferd med å bli tapere, blant annet fordi de ikke får den opplæringen som politikerne har lovet dem. I fjor stod i tillegg 5 ubrukte millioner igjen på kontoen som skulle gått til opplæring for disse elevene.
[Dagsavisen 29. august]

Høyre flesker til i valgkampinnspurten
En milliard kroner, det er hva Høyre vil gi for å styrke lese- og skriveopplæringen i grunnskolen. I dag kan hver femte elev ikke lese og skrive skikkelig når de går ut av grunnskolen. Pengene er helt sikkert på sin plass, bare de blir brukt på den rette måten. Og vi kan jo håpe på at det ikke bare er valgflesk?
[Aftenposten 28. august]

Gratis læremidler i samfunnslære (1)
Læremidlene for VK1-faget i samfunnslære vil ligge gratis på nettet fra 1. september. Denne gangen fullt lovlig, i motsetning til da Rød Ungdom la ut "sine" piratkopierte bøker. Minister Trond Giske sier at det er 2 års forsinkelse i planene om å legge læreverk ut på nettet, og at gratis læremidler i alle fag ikke vil komme før i 2003. Totalt er det 3 nettsteder som tar seg av de gratis læremidlene i samfunnsfaget:
* samfun.net
* samfunn.cappelen.no
* s-vev.no
[Computerworld 28. august]

Gratis lærebok i romteknologi også
NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) og Læringssenteret utgir nå gratis elektronisk lærebok i romteknologi for den videregående skolen. Dette er i første rekke aktuelt for de 24 elevene ved romteknologi-linjen ved den videregående skolen på Andøya. Boka VKII Romteknologi finnes ved å klikke her.
[Aftenposten 28. august]

Hva mener familiepolitikerne om skolen?
Avisen Vårt Land har spurt de ulike partienes familiepolitikere om følgende:
1. Hva er det viktigste som må gjøres med skolen?
2. Bør det bli mer eller mindre karakterer og krav i skolehverdagen?
3. Hva skal skje med barnehageprisene og kontantstøtten?
[Vårt Land 28. august]

Fokuserer pressen nok på viktige skolespørsmål?
En artikkel i Dagbladet hevder at hvis journalistene hadde vært like kritiske til pedagogikken i skolen som de er til "pedagogikken" til fotballtrenerne, så hadde kanskje politikerne blitt tvunget til å tenke nøyere gjennom skolespørsmål. Nå er det stort sett penger til skolebygninger og bøker som er de fleste partienes standard valgflesk.
[Dagbladet 28. august]

Hørselshemmet får ikke ro
Hørselshemmede trenger ro for å lære, for et vanlig høreapparat forsterker også støy. På tross av dette er ei hørselshemmet jente i Oslo plassert i en størst mulig klasse. Nå må skolebyråden i Oslo svare for seg.
[Aftenposten 28. august]

SV vant valget på den første skolen i Oslo
Steinerskolen på Hovseter avholdt det første skolevalget i Oslo. Det var SV som stakk av med seieren med over 60% av stemmene.
[Aftenposten 28. august]

Hvorfor leser 9-åringer dårligere nå enn før?
I en kronikk i Aftenposten hevdes det at en av hovedgrunnene til at 9-åringer leser dårligere nå enn tidligere, skyldes mangler ved almenlærerutdannelsen.
[Aftenposten 28. august]

Flerkulturelle dropper vgs
En undersøkelse viser at halvparten av ungdom med flerkulturell bakgrunn dropper videregående skole.
[Aftenposten 27. august]

KRL-faget
En leder i Aftenposten kommenterer dommen om KRL-faget som nylig falt i Høyesterett. Det var sju foreldrepar og Human-Etisk Forbund som tapte en sak de hadde anlagt, som gikk på fritak fra faget.
[Aftenposten 27. august]

Mer astronomi i skolen!
Forskere mener at mer astronomi i skolen vil øke interessen for realfagene.
[Aftenposten 27. august]

Kleppe vant skolevalg
Kleppe gjorde så å si rent bord ved det første skolevalget i Vest-Agder, som ble avholdt ved Øvrebø videregående skole. Det utstøtte FrP-medlemmet, som nå står oppført på Sørlandslista, fikk over 50 prosent av stemmene.
[Dagbladet 27. august]

Hvert fjerde foreldrepar kan tenke seg privatskole for barna sine
I dag en det bare 2% av landets elever som går på privatskole. Men en undersøkelse viser at hele 28% av foreldrene kan tenke seg å sende barna sine på en.
[Vårt Land 27. august]

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt
© Skolehjelperen 2000-2006
Oppdatert 26. juni 2004 av post@skole.no

Skoler

Grunnskoler
Videregående
Folkehøgskoler
Høgskoler
Universiteter
Internasjonale
 

Skolefag

Stiler
Norsk
Natur og Miljø/Naturfag
Fysikk/Kjemi/Biologi
Matematikk
Engelsk
Tysk/Fransk/Andre språk
Samfunnsfag
Historie
Geografi
Religion/KRL
Gym/Kroppsøving
Heimkunnskap
Kunst og Håndverk
Musikk
Helse og Sosial
Diverse
 

Lenker

Mobbing
Skoler/Utdanning
Andre skolesider
Tidsskrift
Organisasjoner/Politikk
Læreplaner
Læremidler
Undervisningsopplegg
Spesialundervisning
Programvare
Hybler/Diverse
Mest for lærere
blyant