SKOLENYTT, UKE 10 (5. mars - 11. mars, 2001)

Lærerutdannelsen passer ikke inn i ny studiestruktur
Den nye studiestrukturen baserer seg på 3 år for å bli bachelor, og et tillegg på to år for å bli master. Den 4-årige lærerutdannelsen tilsvarer dagens cand. mag. som forsvinner i den nye strukturen, og vil derfor falle mellom to stoler.
[Aftenposten 10. mars]

Trolig ingen frislepp av SFO-satser
Giske sier at forslaget om å fjerne alle begrensninger på hvor mye kommunene skal kunne ta seg betalt for SFO-ordningen sannsynligvis vil bli lagt bort.
[Aftenposten 10. mars]

Rektor ba lærer fjerne seg fra skolens område
En kvinnelig lærer ville henge opp en gratulasjon til sine kvinnelige kolleger på kvinnedagen, men det ble mer en rektoren ved Nanset skole i Larvik kunne tåle. Det hele endte med at han ba læreren om å fjerne seg fra skolens område.
[Dagbladet 9. mars]

Må ta med ovner hjemmefra
På Rjukan barneskole har det til tider vært så kaldt i vinter at lærere har måttet ta med seg private ovner hjemmefra.
[Telemarksavisa 8. mars]

Elever får likevel dra til England
Elever ved Skogmo videregående skole fikk nei til å dra på en lenge planlagt klassetur til England. Etter at elevene selv kontaktet Statens Dyrehelsetilsyn og andre instanser, fikk de likevel dra.
[Telemarksavisa 8. mars]

Vil tvinge Giske til å gi etter
Senterpartiet har endelig tatt standpunkt i Oasen-saken. De vil støtte søknaden om privat skole. Giske vil derfor kunne bli tvunget til å gi etter i det som virker som en prestisjesak.
[Fædrelandsvennen 8. mars]

Nigeria: 27 skolejenter brant inne!
På en videregående skole i Nigeria brant 27 skolejenter inne i en sovesal. Sovesalen var låst for at de ikke skulle ha kontakt med guttene på skolen.
[Dagbladet 8. mars]

Fremtidens lærebok?
Et forskningsprosjekt utvikler et dataprogram som skal være både lærebok og multimediaskrivebok, til bruk i skolen.
[Aftenpostens 8. mars]

Dagens Internett er uegnet for undervisning
En forsker som deltar i forskningsprosjektet som prøver å lage "fremtidens lærebok" (se over), mener at Internett er uegnet for undervisning slik det er i dag. Grunnen er at mesteparten av informasjonen enten er på engelsk, eller den er skrevet for voksne.
[Aftenposten 8. mars]

USA: Ny skyteepisode på skole
Det har vært en ny skyteepisode på en skole i USA. Ei tenåringsjente skjøt og skadet ei klassevenninne i en skolekantine.
[Aftenposten 7. mars]

Fylkeskommuner har misbrukt bokpenger
Utdanningsministeren er opprørt over at flere fylkeskommuner har brukt penger som skulle brukes til gratis utlån av skolebøker til elevene, til andre ting.
[Adresseavisen 7. mars]

Heldagsskolen
Utdanningsministeren vil at elevene skal ha et skoletilbud som varer hele dagen.

Skolefritidsordning uten innhold
Lederen i SFO-nettverket i Rogaland mener at skolefritidsordningen er alt for innholdsløs slik den er i dag.

Tilfeldig helsetilbud i vgs
Det er svært tilfeldig hva slags helsetilbud elever i den videregående skolen får.
[Stavanger Aftenblad 7. mars]

Teater for dristig for skolebesøk!
Fire skoler har trukket seg fra å se på et teaterstykke om Gjest Baardsen ved Sogn og Fjordane Teater. Grunnen skal være at en lokalavis mener at stykket spiller for mye på sex.
[Nettavisen 7. mars]

Kina: Skolebygning raste sammen (2)
I går ble det meldt om en skolebygning i Kina som ble utsatt for en eksplosjon. Opptil 60 personer kan være omkommet. Skolen ble trolig brukt som skalkeskjul for ulovlig fyrverkeriproduksjon.
[VG 7. mars]

Kina: Skolebygning raste sammen (1)
En skolebygning i Kina raste sammen etter en eksplosjon, og 41 mennesker er meldt omkommet.
[Aftenposten 6. mars]

Valgflesk: Gratis leirskole og klasseturer
I går var det varm skolemat Ap lokket med før valgkampen begynner for alvor. I dag er det gratis leirskole og klasseturer som står på menyen, samt at alle former for skolemateriell skal være gratis i grunnskolen.
[Aftenposten 6. mars]

Langvarig mobbing endte i blodbad
15-åringen som i går drepte 2 og såret 13 på en skole utenfor San Diego, USA, var over lengre tid blitt mobbet.
[Dagbladet 6. mars]

Læreboka - på papir eller elektronisk?
Et innlegg i Dagbladet som drøfter lærebokas stilling i skolen og undervisningen.
[Dagbladet 6. mars]

Delte meninger om karakterfritak
Ved Lurahammaren ungdomsskole har det vært prøvd ut karakterfri skole, men elevene har svært delte meninger om hvorvidt de vil ha karakterer eller ikke.
[Stavanger Aftenblad 6. mars]

Valgflesk: Varm mat og leksehjelp
Varm mat og leksehjelp på skolen etter skoletid, det er hva Arbeiderpartiet går ut med i årets valgkamp. Det gjenstår å se om det blir grillet valgflesk på menyen!
[Aftenposten 5. mars]

Leirskoleopphold avlyst grunnet engelske elever
Elever i 8. klasse ved 3 skoler i Gulen har fått et planlagt leirskoleopphold på Voss avlyst fordi det er engelske elever der. På grunn av smittefaren i forbindelse med munn- og klovsyken, fant rektorene det best å avlyse turen.

Vil rive soppskadd skole
Skoleetaten i Oslo ønsker å rive bygningen til den soppskadde Voksentoppen skole, og erstatte den med en ny.

Lærerorganisasjonene raser mot arbeidstidsavtalepraktisering
Lærerorganisasjonene raser mot måten Rogaland fylkeskommune praktiserer den nye arbeidstidsavtalen på. De mener at fylkeskommunen vil spare inn penger framfor å tilby et bedre undervisningstilbud.
[Stavanger Aftenblad 5. mars]

Lærere forstår ikke egen arbeidsavtale
Flere lærere forstår ikke den nye arbeidsavtalen de skal jobbe etter. Det reageres også på detaljstyring av arbeidet.

Vil ha 15 elever i allmennfagsklassen som standard
Rektor ved St. Olav videregående skole mener at en halvering av klassestørrelsen fra 30 til 15 elever bør være standard for allmennfagsklasser. Rektoren tror at hun har støtte fra andre skoler med allmennfag i dette.