Utdanning.net
Matte med teskje
  Forsiden |  Skoler |  Arkivet |  Skolenytt |  Om hjelperen |  Annonser |  Samarbeidspartnere -->  Skoleveven

SKOLENYTT, UKE 48 (27. november - 3. desember, 2000)

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt

Nekter skolehelsetjeneste
I Årdal nekter legene å utføre skolehelsetjeneste fra nyttår. Grunnen er stort arbeidspress fordi flere andre leger slutter i stillingen.
[Bergens Tidende 3. desember]

Advokathjelp til Mette-Marits barneskole
Slettheia skole, hvor Mette-Marit gikk de 6 første skoleårene, har søkt advokathjelp pga. alle journalistene som kontakter skolen for å få informasjon om alt som har med den kommende kronprinsessen å gjøre.
[Fædrelandsvennen 2. desember]

Fradømt retten til å være lærer i 3 år
Det ble i forrige uke meldt om en lærer som var tiltalt for å ha hatt et seksuelt forhold til en elev. Eleven hevdet hun ble utnyttet, mens læreren mente det dreide seg om et kjærlighetsforhold. Retten trodde ikke på læreren, og fradømte han retten til å være lærer i 3 år, i tillegg til 90 dagers betinget fengsel (slipper å sone) og 20.000 kroner i oppreisning til jenta. Læreren vil trolig anke.
[Fædrelandsvennen 2. desember]

"Hetland goes to Oxford"
Elever i 2. klasse på Hetland videregående skole i Stavanger får fra neste år mulighet til å ta ett skoleår i Oxford i England.
[Stavanger Aftenblad 1. desember]

Krever møteplikt til andakt
Statens utdanningskontor mener at Levende Ord videregående skole bryter loven når de fører fravær fra skolens morgensamling med andakt. Kontoret har også enkelte merknader til andre skoler.
[Bergens Tidende 30. november]

Internettbasert undervisning i Troms?
På onsdag startet konferansen "IKT- erfaringer i skolen" i Tromsø med mer enn 400 deltakere. Her skal de snakke om hvordan de skal takle overgangen til data- og internettbasert undervisning.
[Nordlys 30. november]

Moteriktige sikkerhetsnåler
Farsotten med å lage armbånd av sikkerhetsnåler og perler har nå nådd Trøndelag, og både gutter og jenter lager. På Hallset skole har de til og med egen smykkeklubb.
[Adresseavisen 30. november]

Skole fikk pris
Utdanningsministeren delte ut Skolebyggprisen 2000 til Eilert Sundt videregående skole i Farsund. Ett av vinnermomentene var integrasjonen mellom skole og bysamfunn.
[Fædrelandsvennen 30. november]

Lærerstudenter må vise vandelsattest
Utdanningsministeren vil kreve vandelsattest fra lærerstudentene. Dette er for å hindre at personer som blant annet er straffet for seksualforbrytelser ikke skal få muligheten til å jobbe med barn og unge.
[Nettavisen 29. november]

Norske "syden-skoler" er stappfulle
De norske skolene i spania og på Kanariøyene er så fulle at mange må avvises. Flesteparten av de norske elevene på disse stedene er der fordi de selv eller noen andre i familien har astma eller andre helseplager som ikke er så plagsomme i et tørt og mildt klima.
[Dagsavisen 29. november]

Elever blir syke av elending inneklima
Det er så elendig inneklima ved hundrevis av skoler at elever blir syke. Utdanningsministeren sier nå at det er på tide å ta i et tak for å få bedre skolebygg.
[Bergens Tidende 29. november]

Kommune mot foreldre
Balestrand kommune og et foreldrepar møtes i retten på grunn av det foreldrene mener er en mislykket grunnskoleutdanning for sønnen deres. Kommunen mener at foreldrene selv har skylden.
[Bergens tidende 29. november]

Sverige: Elever med hjemmekontor
Ved Mobila Gymnasiet i Sverige har elevene bærbar PC, og er bare på skolen halvparten av skoletiden. Resten av tiden har de selv ansvaret for at de gjør det de skal.
[Bergens Tidende 29. november]

De fleste lærerne har godkjent utdanning
En ny undersøkelse viser at 4% av lærerne som underviser i grunnskolen ikke har godkjent utdanning. For ungdomstrinnet er tallet 2%, for mellomtrinnet er det 3%, mens det er 6% på småskoletrinnet som ikke har godkjent lærerutdanning.
[Adresseavisen 29. november]

Elev dømt for drapstrusler
En elev er dømt til betinget fengsel (det betyr at han slipper å sone) for å ha drapstruet både en lærer og en annen elev. Hvis han ikke hadde vært så ung (15 år), ville truslene normalt kvalifisert til ubetinget fengsel.
[Nordlys 28. november]

Dårlig russe-oppslutning
Det er tidligere skrevet om Kristiansands-russen som skulle ha en aksjon til inntekt for Lena og Stine Sofies Minnefond. Men bare 64 innsamlingsbøsser var i bruk, og resultatet ble derfor langt svakere enn det var håpet på, ettersom det er omlag 600 russ i Kristiansand.
[Fædrelandsvennen 28. november]

Framtiden ser ikke lys ut for matte-Norge!
Lederen i Lærerforbundet tar til orde for å gi høyere lønn til matte-lærere som har fordypet seg i matematikk. I dag har bare 15% av lærerne på mellomtrinnet (5. - 7. klasse) minst ett års fordypning i matematikk. For ungdomstrinnet (8. - 10. klasse) er prosenten 43. I tillegg er det de eldste lærerne som har mest matte-kompetanse.
[VG 28. november]

Kvinne, kvinne, kvinne, kvinne, kvinne, kvinne, kvinne, kvinne, mann, kvinne, kvinne, kvinne
Kjønnsfordelingen over er hva du kan forvente å finne blant lærerne i småskolen (1. - 4. klasse). Hvis du ser godt etter, ser du kanskje mannen. Flere mener nå at det er et problem at elevene har så få mannlige voksne rundt seg.
[Dagbladet 28. november]

Vil selge skoler og gi pensjonister gratis sydentur
I Os kommune er det Fremskrittspartiet som har makta. Ordføreren der vil selge 2 skoler og leie dem tilbake. Slik mener han kommunen får råd til blant annet å sende pensjonister på gratis sydentur. (Skolehjelperens kommentar: Her satses det på framtiden! (For all del, legg merke til ironien!) )
[Aftenposten 28. november]

Rosenbot vant
Det var trønderlaget Rosenbot som vant en robotkonkurranse mellom i alt 14 lag for ungdom i alderen 9-16 år.
[Teknisk Ukeblad 27. november]

Den norske skolen - Ikke for de flinke (1)
Norsk skole er ikke tilpasset skoleflinke elever, og de har lett for å kjede seg på grunn av understimulanse. I tillegg går det norske samfunnet glipp av verdifull kunnskap.
[Adresseavisen 27. november]

Den norske skolen - Ikke for de flinke (2)
En rektor innrømmer at mens skolen i stor grad setter inn ressurser rettet mot de svake elevene, tenkes det alt for lite på de flinke!
[Adresseavisen 27. november]

Ikke felles skolekatalog for Agder-fylkene
Fylkesordførerne i begge Agder-fylkene har tidligere lovet at det skulle gis ut felles skolekatalog for de videregående skolene i de to fylkene til neste år. Nå går de bort fra løftene. Begrunnelse: Katalogen ville blitt for tung!
[Fædrelandsvennen 27. november]

Forrige uke | Neste uke | Siste nytt
© Skolehjelperen 2000-2006
Oppdatert 26. juni 2004 av post@skole.no

Skoler

Grunnskoler
Videregående
Folkehøgskoler
Høgskoler
Universiteter
Internasjonale
 

Skolefag

Stiler
Norsk
Natur og Miljø/Naturfag
Fysikk/Kjemi/Biologi
Matematikk
Engelsk
Tysk/Fransk/Andre språk
Samfunnsfag
Historie
Geografi
Religion/KRL
Gym/Kroppsøving
Heimkunnskap
Kunst og Håndverk
Musikk
Helse og Sosial
Diverse
 

Lenker

Mobbing
Skoler/Utdanning
Andre skolesider
Tidsskrift
Organisasjoner/Politikk
Læreplaner
Læremidler
Undervisningsopplegg
Spesialundervisning
Programvare
Hybler/Diverse
Mest for lærere
blyant